Powrót do Kurs

Biologia - kurs maturalny

0% Ukończono
0/0 kroków

Podstawy

1 lekcja

Badania biologiczne

3 lekcje

Chemia życia

6 lekcji

Komórka

5 lekcji

Metabolizm

8 lekcji

Wirusy, wiroidy i priony

1 lekcja

Klasyfikacja organizmów

1 lekcja

Prokarionty, protisty, grzyby i porosty

4 lekcje

Różnorodność roślin i tkanki roślinne

11 lekcji

Fizjologia roślin

6 lekcji

Różnorodność bezkręgowców i tkanki zwierzęce

12 lekcji

Różnorodność strunowców

8 lekcji

Fizjologia zwierząt

9 lekcji

Człowiek

13 lekcji

Genetyka

12 lekcji

Biotechnologia

6 lekcji

Ewolucja

10 lekcje

Ekologia

9 lekcji
Lekcja 8, Probówka 4

Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na białka

Agnieszka 22 listopada 2024
Postęp lekcji
0% Ukończono

W tej probówce wykonamy doświadczenia, które pomogą nam odpowiedzieć na pytanie, jaki wpływ mają czynniki fizyczne i chemiczne na białka. Jak dowiedzieliśmy się z poprzedniej probówki, za utrzymanie prawidłowego kształtu protein odpowiadają różne typy wiązań i oddziaływań chemicznych. Jeśli oddziaływania te ulegną osłabieniu w wyniku działania takich czynników jak wysoka temperatura, czy też stężony kwas, to wówczas może dojść do zmian struktury przestrzennej białka. Więcej na ten temat dowiesz się oglądając poniższy film. Zapraszam do oglądania!

G

Subskrybuj nasz kurs online, aby uzyskać dostęp do pełnej treści lekcji.

Jeśli jeszcze nie potrzebujesz subskrypcji, sprawdź koniecznie nasze przykładowe lekcje dostępne zupełnie za darmo!

Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze