Powrót do Kurs

Biologia - kurs maturalny

0% Ukończono
0/0 kroków

Podstawy

1 lekcja

Badania biologiczne

3 lekcje

Chemia życia

6 lekcji

Komórka

5 lekcji

Metabolizm

8 lekcji

Wirusy, wiroidy i priony

1 lekcja

Klasyfikacja organizmów

1 lekcja

Prokarionty, protisty, grzyby i porosty

4 lekcje

Różnorodność roślin i tkanki roślinne

11 lekcji

Fizjologia roślin

6 lekcji

Różnorodność bezkręgowców i tkanki zwierzęce

12 lekcji

Różnorodność strunowców

8 lekcji

Fizjologia zwierząt

9 lekcji

Człowiek

13 lekcji

Genetyka

12 lekcji

Biotechnologia

6 lekcji

Ewolucja

10 lekcje

Ekologia

9 lekcji
Lekcja 17, Probówka 3

Wpływ stężenia substratu, pH, temperatury i innych czynników

Iwona 4 grudnia 2024
Postęp lekcji
0% Ukończono

Na aktywność enzymów wpływa wiele czynników, spośród których najistotniejsze wydają się być stężenie substratu, pH środowiska, temperatura oraz obecność aktywatorów i inhibitorów. Dzięki tej probówce dowiesz się więcej na temat trzech pierwszych czynników, natomiast czwartemu czynnikowi poświęcony będzie następny film. W tym filmie zapoznasz się też z pojęciem stałej Michaelisa, a poza tym poznasz sposoby, jakie wykorzystuje komórka aby kontrolować aktywność swoich enzymów, a tym samym też przebieg całego komórkowego metabolizmu.

Zapraszam do oglądania!

G

Subskrybuj nasz kurs online, aby uzyskać dostęp do pełnej treści lekcji.

Jeśli jeszcze nie potrzebujesz subskrypcji, sprawdź koniecznie nasze przykładowe lekcje dostępne zupełnie za darmo!

Zadania

Według badań przećwiczenie materiału od razu w praktyce poprawia zapamiętywanie o 30%!

Poziom trudności tego zadania to 1/6

Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:

0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.

3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.

5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.

Nie masz dostępu do tego zadania

Aby uzyskać dostęp do większej liczby zadań, załóż bezpłatne konto lub subskrybuj nasz kurs.

Załóż bezpłatne konto, aby zapisywać zrobione zadania

Jeśli masz już u nas konto, zaloguj się.

Rozwiń
Poziom trudności tego zadania to 1/6

Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:

0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.

3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.

5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.

Nie masz dostępu do tego zadania

Aby uzyskać dostęp do większej liczby zadań, załóż bezpłatne konto lub subskrybuj nasz kurs.

Załóż bezpłatne konto, aby zapisywać zrobione zadania

Jeśli masz już u nas konto, zaloguj się.

Rozwiń
Poziom trudności tego zadania to 1/6

Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:

0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.

3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.

5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.

Nie masz dostępu do tego zadania

Aby uzyskać dostęp do większej liczby zadań, załóż bezpłatne konto lub subskrybuj nasz kurs.

Załóż bezpłatne konto, aby zapisywać zrobione zadania

Jeśli masz już u nas konto, zaloguj się.

Rozwiń
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze