Wpływ stężenia substratu, pH, temperatury i innych czynników
Na aktywność enzymów wpływa wiele czynników, spośród których najistotniejsze wydają się być stężenie substratu, pH środowiska, temperatura oraz obecność aktywatorów i inhibitorów. Dzięki tej probówce dowiesz się więcej na temat trzech pierwszych czynników, natomiast czwartemu czynnikowi poświęcony będzie następny film. W tym filmie zapoznasz się też z pojęciem stałej Michaelisa, a poza tym poznasz sposoby, jakie wykorzystuje komórka aby kontrolować aktywność swoich enzymów, a tym samym też przebieg całego komórkowego metabolizmu.
Zapraszam do oglądania!
Subskrybuj nasz kurs online, aby uzyskać dostęp do pełnej treści lekcji.
Jeśli jeszcze nie potrzebujesz subskrypcji, sprawdź koniecznie nasze przykładowe lekcje dostępne zupełnie za darmo!
Zadania
Według badań przećwiczenie materiału od razu w praktyce poprawia zapamiętywanie o 30%!
Poziom trudności tego zadania to 1/6
Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:
0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.
3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.
5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.
Poziom trudności tego zadania to 1/6
Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:
0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.
3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.
5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.
Poziom trudności tego zadania to 1/6
Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:
0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.
3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.
5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.