<
Disacharydy są cukrami złożonymi z dwóch monosacharydów połączonych wiązaniem O-glikozydowym. W tej probówce omawiamy kilka z nich, mianowicie sacharozę, maltozę oraz laktozę. Zapraszam 🙂
W poniższym doświadczeniu jest zaprezentowana reakcja rozkładu sacharozy do węgla i wody. Kwas siarkowy (VI) jest tak silnie higroskopijną substancją, że nie tylko pochłania wodę z otoczenia, ale także potrafi ją sobie “stworzyć” wodę po to by się w niej rozpuścić. Rozpuszczanie kwasu w wodzie jest reakcją silnie egzotermiczną, a to skutkuje coraz szybszym zachodzeniem reakcji w miarę jej postępu w czasie. Im więcej ciepła się wydziela, tym szybciej reakcja zachodzi. W momencie w którym powstaną pierwsze cząsteczki wody, kwas siarkowy ulegnie rozcieńczeniu co spowoduje wzrost temperatury, a to z kolei przyspieszy dalszą reakcję – woda zacznie powstawać szybciej, kwas będzie rozcieńczany coraz bardziej, więc wzrost temperatury będzie coraz większy i reakcja będzie przebiegać z coraz większą szybkością. Wniosek – ta reakcja potrzebuje czasu na “rozkręcenie się” 🙂
Subskrybuj nasz kurs online, aby uzyskać dostęp do pełnej treści lekcji.
Jeśli jeszcze nie potrzebujesz subskrypcji, sprawdź koniecznie nasze przykładowe lekcje dostępne zupełnie za darmo!
Zadania
Według badań przećwiczenie materiału od razu w praktyce poprawia zapamiętywanie o 30%!
Poziom trudności tego zadania to 4/6
Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:
0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.
3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.
5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.