Powrót do Kurs

Chemia - kurs maturalny

0% Ukończono
0/0 kroków

Atom i układ okresowy

6 lekcji

Systematyka związków nieorganicznych

10 lekcje

Wiązania chemiczne i kształt drobin

2 lekcje

Elektrochemia

3 lekcje

Charakterystyka najważniejszych pierwiastków

6 lekcji

Stechiometria

9 lekcji

Stężenia

7 lekcji

Kinetyka

1 lekcja

Równowaga chemiczna

2 lekcje

Roztwory elektrolitów

5 lekcji

Termochemia

1 lekcja

Chemia organiczna

22 lekcje
Lekcja 10, Probówka 9

Właściwości najważniejszych kwasów

Agnieszka 27 lipca 2024
Postęp lekcji
0% Ukończono

W tej probówce omówimy najważniejsze właściwości kwasów, a także opowiem Ci o ciekawych rzeczach z nimi związanych. Dlaczego kwas solny może poparzyć skórę, ale nie zżera naszego żołądka od środka mimo, że w nim się znajduje. Dlaczego po coca-coli lepiej nie myć zębów od razu? Co łączy cyjanowodór z drugą wojną światową i obozami zagłady? W jaki sposób robi się wzory na szklanych powierzchniach? Zapraszam do oglądania 🙂

W laboratorium chemicznym niektóre kwasy mogą być niebezpieczne, dlatego trzeba wiedzieć jak bezpiecznie z nimi pracować. Jedną z ważniejszych rzeczy jest kolejność czynności przy sporządzaniu wodnych roztworów kwasów.

Zapewne wierszyk “Pamiętaj chemiku młody zawsze wlewaj kwas do wody” nie jest Ci obcy. Z doświadczenia wiem, że mimo jego znajomości uczniom i tak się myli czy to nie wolno wlewać “wody do kwasu” czy “kwasu do wody”. Mam dla Ciebie lepszy sposób na zapamiętanie 🙂

image 3 - W tej probówce omówimy najważniejsze właściwości kwasów, a także opowiem Ci o ciekawych rzeczach z nimi związanych. Dlaczego kwas solny może poparzyć skórę, ale nie zżera naszego żołądka od środka mimo, że w nim się znajduje. Dlaczego po coca-coli lepiej nie myć zębów od razu? Co łączy cyjanowodór z drugą wojną światową i obozami zagłady? W jaki sposób robi się wzory na szklanych powierzchniach? Zapraszam do oglądania :)

Być może spotkałeś się z opinią, że podczas jedzenia nie powinno się niczego pić, ponieważ rozcieńczamy sok żołądkowy, co ogranicza efektywne trawienie. Ile w tym prawdy? Dowiesz się z poniższego filmu :)

Hamburger w kwasie solnym? Zobacz co się wydarzy! W prawym dolnym rogu okna tego filmu możesz włączyć polskie napisy.

Dlaczego kwas fosforowy (V) zawarty w coca-coli niszczy nasze szkliwo? Dowiesz się z tego filmu :

A tutaj jest film o roztworze PIRANIA :) 

Zadania

Według badań przećwiczenie materiału od razu w praktyce poprawia zapamiętywanie o 30%!

Poziom trudności tego zadania to 1/6

Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:

0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.

3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.

5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.

Nie masz dostępu do tego zadania

Aby uzyskać dostęp do większej liczby zadań, załóż bezpłatne konto lub subskrybuj nasz kurs.

Załóż bezpłatne konto, aby zapisywać zrobione zadania

Jeśli masz już u nas konto, zaloguj się.

Rozwiń
Poziom trudności tego zadania to 1/6

Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:

0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.

3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.

5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.

Nie masz dostępu do tego zadania

Aby uzyskać dostęp do większej liczby zadań, załóż bezpłatne konto lub subskrybuj nasz kurs.

Załóż bezpłatne konto, aby zapisywać zrobione zadania

Jeśli masz już u nas konto, zaloguj się.

Rozwiń
Poziom trudności tego zadania to 1/6

Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:

0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.

3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.

5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.

Nie masz dostępu do tego zadania

Aby uzyskać dostęp do większej liczby zadań, załóż bezpłatne konto lub subskrybuj nasz kurs.

Załóż bezpłatne konto, aby zapisywać zrobione zadania

Jeśli masz już u nas konto, zaloguj się.

Rozwiń
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
7 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze