<
Miareczkowanie jest jedną z najstarszych metod wykorzystywanych do analizy ilościowej. Za pomocą miareczkowania można oznaczać zawartość zanieczyszczeń np. w wodzie, sprawdzać skład ilościowy np. leków a także stężenie molowe roztworów o nieznanym stężeniu. Miareczkowanie polega na dodawaniu niewielkich porcji, czyli “miareczek” roztworu mianowanego do roztworu badanego (analitu). Koniec miareczkowania następuje w momencie dodania równoważnej chemicznie ilości odczynnika w postaci roztworu mianowanego do roztworu analitu. W celu rozpoznania momentu równowagowego, do oznaczanej próbki wprowadza się wskaźnik (indykator), który zmienia barwę w określonym pH. Moment, w którym wskaźnik zmienia barwę, nazywa się punktem końcowym miareczkowania. Ilość oznaczanej substancji oblicza się na podstawie dokładnie zmierzonej objętości zużytego roztworu mianowanego. Jak to wygląda w praktyce? Zapraszam 🙂
Subskrybuj nasz kurs online, aby uzyskać dostęp do pełnej treści lekcji.
Jeśli jeszcze nie potrzebujesz subskrypcji, sprawdź koniecznie nasze przykładowe lekcje dostępne zupełnie za darmo!
Zadania
Według badań przećwiczenie materiału od razu w praktyce poprawia zapamiętywanie o 30%!
Poziom trudności tego zadania to 3/6
Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:
0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.
3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.
5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.