Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na białka
W tej probówce wykonamy doświadczenia, które pomogą nam odpowiedzieć na pytanie, jaki wpływ mają czynniki fizyczne i chemiczne na białka. Jak dowiedzieliśmy się z poprzedniej probówki, za utrzymanie prawidłowego kształtu protein odpowiadają różne typy wiązań i oddziaływań chemicznych. Jeśli oddziaływania te ulegną osłabieniu w wyniku działania takich czynników jak wysoka temperatura, czy też stężony kwas, to wówczas może dojść do zmian struktury przestrzennej białka. Więcej na ten temat dowiesz się oglądając poniższy film. Zapraszam do oglądania!
Subskrybuj nasz kurs online, aby uzyskać dostęp do pełnej treści lekcji.
Jeśli jeszcze nie potrzebujesz subskrypcji, sprawdź koniecznie nasze przykładowe lekcje dostępne zupełnie za darmo!
Zadania
Według badań przećwiczenie materiału od razu w praktyce poprawia zapamiętywanie o 30%!
Poziom trudności tego zadania to 1/6
Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:
0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.
3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.
5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.
Poziom trudności tego zadania to 1/6
Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:
0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.
3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.
5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.
Poziom trudności tego zadania to 1/6
Poziom trudności określa, jak trudne jest zadanie:
0-2: Zadania bardzo łatwe, mają za zadanie wprowadzić Cię w temat.
3-4: Jest to poziom odpowiadający łatwiejszym zadaniom na maturze.
5-6: Jest to poziom odpowiadający trudniejszym zadaniom na maturze.

