Powrót do Kurs

Chemia - kurs maturalny

0% Ukończono
0/0 kroków

Atom i układ okresowy

6 lekcji

Systematyka związków nieorganicznych

10 lekcje

Wiązania chemiczne i kształt drobin

2 lekcje

Elektrochemia

3 lekcje

Charakterystyka najważniejszych pierwiastków

6 lekcji

Stechiometria

9 lekcji

Stężenia

7 lekcji

Kinetyka

1 lekcja

Równowaga chemiczna

2 lekcje

Roztwory elektrolitów

5 lekcji

Termochemia

1 lekcja

Chemia organiczna

22 lekcje
Lekcja 13, Probówka 8

Nietrwałość termiczna wodorowęglanów

Agnieszka 19 maja 2024
Postęp lekcji
0% Ukończono

Wodorowęglany to wodorosole, które są solami nietrwałymi . Pod wpływem podwyższonej temperatury rozkładają się na dwutlenek węgla, wodę oraz amoniak (w przypadku wodorowęglanu amonu) lub sól zwykłą (w przypadku pozostałych wodorowęglanów). Z uwagi na nietrwałość wodorowęglanów, wykorzystuje się je jako środki spulchniające. Na przykład do pieczenia ciasta.

Z wodorowęglanami związane jest także pojęcie “twardość wody”.

Twardość wody to cecha wody, która jest funkcją stężenia kationów wapnia i magnezu, a czasem również żelaza i manganu. Sumę stężeń jonów Ca2+, Mg2+, Fe2+ i Mn2+ określa się jako twardość całkowitą lub ogólną. Składają się na nią:

  • twardość węglanowa (przemijająca, nietrwała) – generowana przez sole kwaśne kwasu węglowego – wodorowęglany
  • twardość niewęglanowa (trwała) – generowana przez sole innych kwasów, głównie chlorki, ale też siarczany, azotany i inne.
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
12 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze