Modyfikacja doświadczenia w celu zwiększenia ilości otrzymywanego alkoholu
Do kolby kulistej wprowadzono 2 mole pewnego ciekłego estru R1COOR2, 2 mole wody i 1 mol bezwodnego ciekłego kwasu karboksylowego R1COOH. Naczynie zamknięto korkiem z osadzoną chłodnicą zwrotną i ogrzewano do temperatury T wyższej od temperatury panującej w laboratorium. W kolbie zachodził proces opisany równaniem:
R1COOR2 (c) + H2O (c) ⇔ R1COOH (c) + R2OH (c)
Reakcję przerwano, kiedy w kolbie ustalił się stan równowagi dynamicznej. W warunkach doświadczenia stężeniowa stała równowagi hydrolizy estru R1COOR2 jest równa 1,0.
Poniżej wymieniono cztery modyfikacje opisanego doświadczenia.
- Wprowadzenie do kolby dwóch moli zamiast jednego mola kwasu karboksylowego R1COOH.
- Wprowadzenie do kolby trzech moli zamiast dwóch moli wody.
- Wprowadzenie do kolby jednego mola zamiast dwóch moli estru R1COOR2.
- Wprowadzenie do kolby stężonej zasady sodowej.
Spośród wymienionych modyfikacji doświadczenia wybierz te, które spowodują zwiększenie ilości otrzymywanego alkoholu R2OH w wyniku opisanej hydrolizy estru. Napisz numery,którymi je oznaczono.
......................................................................................................................................................
II i IV
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.