Fermentacja mlekowa laktozy
Niepasteryzowane mleko pozostawione w temperaturze pokojowej zmienia z czasem swoje właściwości. Bakterie obecne w mleku przekształcają laktozę C12H22O11 w kwas mlekowy CH3CH(OH)COOH. Wskutek fermentacji mlekowej laktozy następuje kwaśnienie mleka i jego zsiadanie w postaci skrzepu nazywanego kazeiną.
a) Uzupełnij poniższy schemat, tak aby powstało równanie reakcji fermentacji mlekowej laktozy. Zastosuj wzór półstrukturalny (grupowy) kwasu mlekowego. Pamiętaj, że w reakcji fermentacji mlekowej laktozy uczestniczy woda.
C12H22O11 + ...............................................................................................................................
b) Napisz, stosując wzór półstrukturalny (grupowy) kwasu mlekowego, równanie reakcji dysocjacji jonowej tego kwasu.
.......................................................................................................................................................
c) Nazwij technikę laboratoryjną, dzięki której możliwe staje się wyodrębnienie kazeiny z kwaśnego mleka.
.......................................................................................................................................................
a) C12H22O11 + H2O → 4CH3CH(OH)COOH
b)
c) sączenie lub filtracja lub dekantacja lub odwirowanie
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.