Identyfikacja cukrów
W trzech naczyniach A, B i C znajdują się oddzielnie świeżo sporządzone wodne roztwory: fruktozy, glukozy i sacharozy. Po analizie budowy cząsteczek i właściwości tych związków stwierdzono, że przeprowadzenie reakcji kolejno z dwoma odczynnikami umożliwi ich identyfikację. Jako pierwszy odczynnik wybrano wodorotlenek miedzi(II). W trzech probówkach umieszczono próbki identyfikowanych substancji i do każdej z nich dodano świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II). Zawartość każdej probówki ogrzano. Zaobserwowano takie same objawy reakcji w probówkach, w których znajdowały się próbki z naczynia A i C, oraz inne objawy w probówce, w której umieszczona była próbka pochodząca z naczynia B.
Napisz, co zaobserwowano w probówkach, w których znajdowały się próbki z naczynia A i z naczynia C.
....................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
Zaobserwowano powstanie ceglastoczerwonego osadu.
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.