Projekt doświadczenia – odróżnianie glukozy i sacharozy

Masz częściowy dostęp do tego zadania

Aby uzyskać dostęp do większej liczby zadań, załóż bezpłatne konto lub subskrybuj nasz kurs.

Załóż bezpłatne konto, aby zapisywać zrobione zadania

Jeśli masz już u nas konto, zaloguj się.

Zaprojektuj doświadczenie pozwalające odróżnić wodne roztwory glukozy i sacharozy. W tym celu:
a) wybierz potrzebny(e) odczynnik(i) spośród: HNO3(stęż), wodne roztwory AgNO3, CuSO4, NaOH, KMnO4.
b) opisz słownie przebieg doświadczenia,
c) zapisz przewidywane obserwacje,
d) na podstawie obserwacji sformułuj wniosek pozwalający na odróżnienie obu roztworów.

a) Odczynnik (odczynniki): .....................................................................................................
b) Opis przebiegu doświadczenia: ...........................................................................................
c) Obserwacje: .........................................................................................................................
d) Wniosek: .............................................................................................................................

– wybór odczynników
CuSO4 i NaOH
– opis przebiegu doświadczenia uwzględniający wytrącenie wodorotlenku miedzi(II), przeprowadzenie reakcji oddzielnie dla roztworu glukozy i roztworu sacharozy i ogrzewanie
– obserwacje
w jednym naczyniu wytrąca się ceglastoczerwony osad
w drugim naczyniu wytrąca się czarny osad
– wniosek
w naczyniu, w którym wytrącił się ceglastoczerwony osad był roztwór glukozy, w drugim naczyniu roztwór sacharozy

G

Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.

Zobacz zadania przykładowe w naszej bazie zadań

Jak Ci poszło?
Dlaczego warto oznaczać zadania jako wykonane?
Wiesz, które zadania z naszej bazy już rozwiązałeś i kiedy. Dzięki temu będziemy mogli polecać Tobie lepiej dobrane zadania, a Ty będziesz mógł je odfiltrować w naszej bazie zadań. Pozwoli nam to też lepiej informować Cię o Twoich postępach w nauce!
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze