Fermentacja
Wybierz zdania poprawne:
- Glukoza ulega fermentacji octowej w wyniku której powstaje kwas octowy i woda
- Fermentacja mlekowa zachodzi z udziałem bakterii mlekowych, a jej produktem jest kwas 2-hydroksypropanowy
- W wyniku fermentacji masłowej dochodzi do przemiany glukozy w dwutlenek węgla, wodór oraz kwas masłowy, który ma nieprzyjemny zapach.
- Fermentacja octowa jest procesem tlenowym.
- Fermentacja alkoholowa jest wykorzystywana w produkcji alkoholu spożywczego.
- Fermentacja mlekowa, alkoholowa i masłowa są procesami tlenowymi.
- 1% roztwór kwasu octowego to alkohol spożywczy
Subskrybuj nasz kurs chemii online, aby uzyskać dostęp do tego i wielu innych zadań z rozwiązaniami!
Poprawne są zdania 2, 3, 4, 5
Subskrybuj nasz kurs chemii online, aby uzyskać dostęp do tego i wielu innych zadań z rozwiązaniami!