Efekt Tynndala
W pięciu zlewkach przygotowano następujące mieszaniny:
- wodny roztwór chlorku amonu,
- wodny roztwór albuminy (białka jaja kurzego),
- kleik skrobiowy,
- wodny roztwór kwasu etanowego (octowego),
- wodny roztwór żelatyny.
Każdą zlewkę z mieszaniną poddano badaniu, polegającym na oświetlaniu wiązką światła przechodzącą przez szczelinę w czarnej kartce papieru. Obserwowano, w jaki sposób wiązka światła przechodzi przez zlewki z badanymi mieszaninami. Doświadczenie prowadzono w zaciemnionym pomieszczeniu według poniższego schematu:Zaobserwowano, że wiązka światła przechodząc przez zlewki z niektórymi mieszaninami tworzy świetlny stożek zwany efektem Tyndalla.
a) Uzupełnij tabelę, wpisując nazwy mieszanin, w których przechodząca wiązka światła daje efekt Tyndalla.
Mieszaniny dające efekt Tyndalla: |
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . |
b) Dokończ poniższe zdanie:
Badane mieszaniny dające efekt Tyndalla to układy: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
a)
Mieszaniny dające efekt Tyndalla: |
– wodny roztwór albuminy (białka jaja kurzego), – kleik skrobiowy, – wodny roztwór żelatyny. |
b) Badane mieszaniny dające efekt Tyndalla to układy o rozdrobnieniu koloidalnym lub koloidalne lub o rozmiarach 10-7m – 10-9m
Subskrybuj nasz kurs chemii online, aby uzyskać dostęp do tego i wielu innych zadań z rozwiązaniami!