Rozpuszczalność sacharozy
Sacharoza dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej rozpuszczalność w dużym stopniu zależy od temperatury. Przygotowano nasycony wodny roztwór sacharozy w temperaturze 80°C. Następnie ochłodzono go do temperatury 20°C i stwierdzono, że wykrystalizowało 1590 g sacharozy, a roztwór, który pozostał po krystalizacji, miał masę 3040 g. Oblicz rozpuszczalność sacharozy (w gramach na 100 gramów wody) w temperaturze 80°C, jeśli w temperaturze 20°C jest ona równa 204 g na 100 g wody.
Na podstawie: W. Mizerski, Małe tablice chemiczne, Warszawa 1997
Obliczenia: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . |
masa sacharozy w roztworze o temperaturze 20°C
204 g sacharozy – 304 g roztworu
x g sacharozy – 3040 g roztworu
x = 2040 g
masa sacharozy w roztworze o temperaturze 80°C
2040 g + 1590 g = 3630 g
masa wody w roztworze
3040 g – 2040 g = 1000 g
rozpuszczalność sacharozy w roztworze o temperaturze 80°C
3630 g sacharozy – 1000 g wody
x g – 100 g wody
x = 363 (g na 100 g wody)
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.