Świeżo strącony wodorotlenek miedzi (II) vs. alkohole i cukry
W celu porównania właściwości glukozy, etan-1,2-diolu, etanolu oraz sacharozy wykonano następujące doświadczenie.
Etap 1. Tę część doświadczenia przeprowadzono w temperaturze pokojowej zgodnie z poniższym schematem.
Objawy reakcji zaobserwowano w probówkach I, II i IV.
Etap 2. Zawartość każdej probówki dodatkowo zalkalizowano i ogrzano. Stwierdzono, że w jednej probówce powstał ceglastoczerwony osad.
Przeanalizuj przebieg pierwszego etapu doświadczenia.
a) Wyjaśnij, porównując budowę cząsteczek związków, które znajdowały się w probówkach I – IV, dlaczego w probówce III nie zaszła reakcja chemiczna.
.......................................................................................................................................................
b) Opisz zmiany, jakie zaobserwowano w probówkach I, II i IV.
.......................................................................................................................................................
a) • Zawiesina Cu(OH)2 rozpuszcza się w roztworze związku, w którego cząsteczce jest kilka grup hydroksylowych, a w cząsteczce etanolu jest tylko jedna grupa hydroksylowa.
• Etanol jest alkoholem monohydroksylowym, a w cząsteczkach pozostałych związków jest więcej grup hydroksylowych położonych przy sąsiednich atomach węgla.
b) 1. Zawiesina Cu(OH)2 rozpuściła się.
2. Powstał roztwór o barwie szafirowej.
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.