Właściwości redukujące cukrów
Trehaloza jest dwucukrem zbudowanym z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem α, α-1-glikozydowym. Disacharyd ten jest głównym materiałem zapasowym drożdży i niektórych grzybów, obecny jest w organizmach owadów, nicieni i skorupiaków. Organizm ludzki zdolny jest do trawienia trehalozy dzięki obecności enzymu trehalazy. Następuje wówczas hydroliza, prowadząca do otrzymania dwóch cząsteczek α-D-glukopiranozy (D-glukozy).
Ustal, na podstawie opisu i budowy wzoru trehalozy, czy związek ten należy do grupy cukrów redukujących. Odpowiedź uzasadnij.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Jest to cukier nieredukujący, ponieważ obie anomeryczne grupy –OH są zablokowane przez wiązania O-glikozydowe.
* Trehaloza jest składnikiem nawilżającym i łagodzącym kropli do oczu Thealoz.
Subskrybuj nasz kurs chemii online, aby uzyskać dostęp do tego i wielu innych zadań z rozwiązaniami!