Wykrywanie białek i alkoholi polihydroksylowych
W czterech naczyniach (I–IV) znajdowały się wodne roztwory: glukozy, fenolu (benzenolu), glicerolu (propano-1,2,3-triolu) i glicyloalanyloglicyny. W celu ich identyfikacji przeprowadzono trzy serie doświadczeń. W pierwszej serii doświadczeń, po dodaniu wodnego roztworu chlorku żelaza(III) do próbek pobranych z czterech naczyń, próbka z naczynia I przyjęła fioletowe zabarwienie. W drugiej serii doświadczeń, po dodaniu świeżo strąconego wodorotlenku miedzi(II) do próbek pobranych z trzech naczyń (II, III i IV), próbka z naczynia II przyjęła fioletowe zabarwienie, a w pozostałych próbkach pojawiło się szafirowe zabarwienie. W trzeciej serii doświadczeń, po ogrzaniu szafirowych roztworów otrzymanych w serii drugiej, w roztworze powstałym z próbki z naczynia III pojawił się ceglasty osad.
Podaj nazwę reakcji chemicznej przeprowadzonej w drugiej serii doświadczeń, w wyniku której roztwór z naczynia II przyjął fioletowe zabarwienie.
......................................................................................................................................................
reakcja biuretowa lub reakcja Piotrowskiego
Określenie kompleksowanie należy uznać za niewystarczające, ponieważ nie jest to nazwa
reakcji ale typu reakcji prowadzących do powstania związków kompleksowych. Reakcje
tworzenia kompleksów zachodzą również w naczyniach I, III i IV.
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.