Wzory produktów hydrolizy chloramfenikolu

Masz częściowy dostęp do tego zadania

Aby uzyskać dostęp do większej liczby zadań, załóż bezpłatne konto lub subskrybuj nasz kurs.

Załóż bezpłatne konto, aby zapisywać zrobione zadania

Jeśli masz już u nas konto, zaloguj się.

Antybiotyki są substancjami wytwarzanymi przez mikroorganizmy, które działają na procesy metaboliczne innych drobnoustrojów hamując ich wzrost i podziały. Poniżej przedstawiono wzór chloramfenikolu, związku o działaniu bakteriostatycznym, który produkowany jest przez grzyby rodzaju Streptomyces. Odznacza się on prostą budową i dzięki temu obecnie produkowany jest głownie na drodze synetycznej.

Zrzut ekranu 2021 04 07 o 19.52.54 - Antybiotyki są substancjami wytwarzanymi przez mikroorganizmy, które działają na procesy metaboliczne innych drobnoustrojów hamując ich wzrost i podziały. Poniżej przedstawiono wzór chloramfenikolu, związku o działaniu bakteriostatycznym, który produkowany jest przez grzyby rodzaju Streptomyces. Odznacza się on prostą budową i dzięki temu obecnie produkowany jest głownie na drodze synetycznej.

Chloramfenikol słabo rozpuszcza się w wodzie a jego roztwory mają intensywnie gorzki smak. W farmacji stosuje się estry, które pozbawione są gorzkiego smaku. Podczas rozpuszczania chloramfenikolu w zakwaszonych roztworach obecne w związku wiązanie peptydowe może ulegać hydrolizie.

Na podstawie: P. Kubikowski, W. Kostkowski, Farmakologia, PZWL, 1979.

Napisz wzory obydwu produktów hydrolizy chloramfenikolu. 

Wzór I:Wzór II:

G

Subskrybuj nasz kurs chemii online, aby uzyskać dostęp do tego i wielu innych zadań z rozwiązaniami!

Zobacz zadania przykładowe w naszej bazie zadań

Jak Ci poszło?
Dlaczego warto oznaczać zadania jako wykonane?
Wiesz, które zadania z naszej bazy już rozwiązałeś i kiedy. Dzięki temu będziemy mogli polecać Tobie lepiej dobrane zadania, a Ty będziesz mógł je odfiltrować w naszej bazie zadań. Pozwoli nam to też lepiej informować Cię o Twoich postępach w nauce!
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze