Zadanie 6, arkusz grudzień 2022
W okresie od lipca do października badano procentową zawartość masy węglowodanów i tłuszczów w dojrzewających nasionach orzecha włoskiego.

Na podstawie przedstawionych wyników badań określ – zachodzące podczas dojrzewania nasion – zmiany całkowitego udziału związków o charakterze spichrzowym oraz zmiany proporcji związków o charakterze spichrzowym.
- Zmiany całkowitego udziału związków o charakterze spichrzowym: ……………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………
- Zmiany proporcji poszczególnych związków o charakterze spichrzowym: ……………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………
Przykładowe rozwiązania
1. Zmiany całkowitego udziału związków o charakterze spichrzowym:
• Zwiększa się udział związków o charakterze spichrzowym.
• Całkowity udział związków spichrzowych rośnie.
2. Zmiany proporcji poszczególnych związków o charakterze spichrzowym:
• Zwiększa się udział tłuszczów, a zmniejsza się udział węglowodanów.
• Zwiększa się proporcja tłuszczów do pozostałych związków spichrzowych.
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.