Zadanie 3.1, arkusz czerwiec 2016
Enzym ureaza, który występuje m.in. w nasionach dyni, przeprowadza następującą reakcję:
H2N-CO-NH2 + H2O → 2 NH3 + CO2
Powstający w ten sposób amoniak powoduje alkalizację (wzrost zasadowości) środowiska reakcji. Ureaza podana dożylnie jest śmiertelna dla człowieka nawet w niskich dawkach, ale nasiona dyni można jeść bezpiecznie.
Przeprowadzono doświadczenie, w którym przesącz z nasion dyni rozgniecionych w wodzie rozdzielono w równych ilościach do trzech probówek (I–III) i do każdej z nich dodano taką samą ilość mocznika. Stopień alkalizacji roztworu w probówkach mierzono za pomocą fenoloftaleiny, która w środowisku zasadowym przyjmuje barwę różową – tym intensywniejszą, im wyższe jest pH roztworu. Każdą probówkę inkubowano w innej temperaturze: I – 10 ºC, II – 35 ºC, III – 70 ºC.
Po kilku minutach zaobserwowano zmianę zabarwienia roztworów w I i II probówce, natomiast w probówce III roztwór się nie zabarwił.
Na podstawie: www.biocen.edu.pl/volvox/Protocols/PDFs/Urease_pl
Sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
• Wpływ temperatury na aktywność enzymu ureazy / ureazy znajdującej się w pestkach dyni.
• Czy temperatura ma wpływ na aktywność enzymu ureazy?
• Jaka temperatura hamuje aktywność ureazy?
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.