Zadanie 5.1, arkusz czerwiec 2016
Grzyby pleśniowe bardzo często tworzą naloty pleśni na wilgotnych produktach spożywczych pozostawionych w temp. ok. 20 ºC.
Aby wykazać wpływ niskiej temperatury na rozwój grzybów pleśniowych, do doświadczenia przygotowano: kromkę spleśniałego chleba, kilka kromek świeżego (wilgotnego) chleba oraz plastikowe torebki. Do trzech szczelnie zamykanych torebek włożono po kromce świeżego chleba oraz po kawałku chleba spleśniałego i zamknięto je na kilka dni w lodówce, w temp. 4 ºC.
Zaplanuj i opisz próbę kontrolną do powyższego doświadczenia.
Próba kontrolna: .………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..
Próba kontrolna:
• w zamykanej plastikowej torebce umieszczamy kromkę świeżego / wilgotnego chleba oraz kawałek spleśniałego chleba i zostawiamy ją na kilka dni w temperaturze pokojowej.
• dokładnie taka sama, jak próba badawcza, ale inkubowana w temp. 20 oC.
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.