Zadanie 18.2, arkusz czerwiec 2023
Rozpuszczalność soli X w wodzie wzrasta ze wzrostem temperatury, co pokazują dane zamieszczone w poniższej tabeli.
Na podstawie: W. Mizerski, Tablice chemiczne, Warszawa 2013.
Oblicz, ile gramów soli X wykrystalizowało, gdy z 𝟑𝟎𝟎 g roztworu nasyconego w temperaturze 𝟖𝟎 °𝐂 odparowała woda o masie 𝟐𝟓 g. Wynik podaj w zaokrągleniu do jedności.
100 g wody –– 71 g soli –– 171 g roztworu
x g soli –– 300 g roztworu
x = 125 g soli
początkowa masa wody = 300 g – 125 g = 175 g
końcowa masa wody = 175 g – 25 g = 150 g
100 g wody –– 71 g soli
150 g wody –– y g soli
y = 107 g ⇒ masa soli, która wykrystalizowała = 125 g – 107 g = 18 g
Uwaga: Należy zwrócić uwagę na zależność wyniku liczbowego od przyjętych zaokrągleń. Za poprawny należy uznać każdy wynik będący konsekwencją zastosowanej poprawnej metody i poprawnych obliczeń.
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.