Temperatura wrzenia i krzepnięcia
Roztwory ciał stałych mają zwykle wyższą temperaturę wrzenia i niższą temperaturę krzepnięcia niż czysty rozpuszczalnik. Podwyższenie temperatury wrzenia lub obniżenie temperatury krzepnięcia jest tym większe, im większa jest liczba moli drobin (cząsteczek lub jonów) substancji rozpuszczonej w danej ilości rozpuszczalnika. Sporządzono roztwory wodne chlorku sodu, sacharozy, chlorku glinu i siarczanu(VI) sodu, w każdym przypadku rozpuszczając w tej samej ilości wody 1 mol substancji.
Przeanalizuj powyższą informację i podaj nazwę (lub wzór) substancji, której roztwór będzie miał najwyższą temperaturę wrzenia, oraz nazwę (lub wzór) substancji, której roztwór będzie miał najwyższą temperaturę krzepnięcia.
Substancja, której roztwór ma najwyższą temperaturę wrzenia to ................................................
Substancja, której roztwór ma najwyższą temperaturę krzepnięcia to ..........................................
Substancja, której roztwór ma najwyższą temperaturę wrzenia to chlorek glinu.
Substancja, której roztwór ma najwyższą temperaturę krzepnięcia to sacharoza.
Załóż bezpłatne konto, aby uzyskać dostęp do rozwiązania tego zadania.